Curs de specializare brutar

Capacitate: 14 locuri
Durata curs: 10 luni
Dotări: brutăria este dotată cu echipamente tehnologice la standarde profesionale.

Desfășurarea cursului:
La cursul de brutar tinerii învață o gamă variată de sortimente de pâine și alte produse de panificație, atât cu specific românesc, cât și internațional. Pentru a aduce un plus în formarea tinerilor și pentru a crea mai multe oportunități de angajare, în cadrul cursului se organizează și un modul de patiserie, în care tinerii învață să facă diferite produse specifice. Astfel, după încheierea cursului, tinerii pot lucra în brutării, simigerii și cofetării/patiserii.

Pentru ca tinerii să poată pune în practică ceea ce au învățat imediat ce ajung la noul loc de muncă, programul este conceput astfel încât 75% reprezintă formare practică și 25% teorie, în care se pune foarte mult accent pe metodele de educație non-formală. Aceste metode fac învățarea mult mai atractivă și ușoară pentru tineri.

Simularea realității de la un viitor loc de muncă este o componentă importantă în procesul de formare al tinerilor. De aceea sunt create permanent contexte de învățare similare cu cele specifice unui loc de muncă. În felul acesta tinerii sunt obișnuiți cu respectarea unui program de lucru zilnic, respectarea normelor de igienă, produc zilnic necesarul de pâine pentru campus și asigură desertul.

Principalele competențe dezvoltate în cadrul cursului:

  • Pregătirea materiilor prime și auxiliare;
  • Frământarea aluatului;
  • Urmărirea fermentării și prelucrării aluatului;
  • Coacerea semifabricatelor;
  • Pregătirea produselor finite de panificație pentru depozitare;
  • Tehnici de ambalare.

În procesul de formare toți tinerii participă la stagii de practică externă, în brutării artizanale sau tehnologizate, de două ori în decursul anului școlar. Periodic avem invitați externi, specialiști din domeniu atât din România, cât și în străinătate, care împărtășesc cu tinerii din experiența și cunoștințele lor, aducând astfel un plus în formare.

La finalul cursului tinerii susțin un examen practic și teoretic în baza căruia obțin certificatul de calificare profesională, recunoscut atât la nivel național, cât și internațional. Odată obținut acest certificat, tinerii sunt sprijiniți de către consilierii vocaționali în procesul de angajare în brutăriile partenere și nu numai, asigurându-ne că fiecare tânăr este omul potrivit la locul potrivit.

Curs de specializare ospătar

Capacitate: 14 locuri
Durata curs: 10 luni
Dotări: tinerii care urmează cursurile atelierului de ospătărie beneficiază de practică zilnică în campus în sala de mese, salonul de catering și cafeneaua special amenajate în campus ca să simuleze realitatea de la un viitor loc de muncă.

Desfășurarea cursului:
La cursul de ospătar tinerii învață competențele necesare pentru a lucra în cafenele, baruri și restaurante. Pentru completa formarea tinerilor și pentru a crea mai multe oportunități de angajare, tinerii învață prepararea unor băuturi specifice cafenelelor sau preparate la minut.

Principalele competențe dezvoltate în cadrul cursului:

  • Realizarea mise-en-place-ului;
  • Prezentarea meniului;
  • Preluarea și onorarea comenzilor;
  • Întâmpinarea clienților;
  • Întocmirea și încasarea notei de plată;

Pentru ca tinerii să poată pune în practică ceea ce au învățat imediat ce ajung la noul loc de muncă, programul este conceput astfel încât 75% reprezintă formare practică și 25% teorie, în care se pune foarte mult accent pe metodele de educație non-formală. Aceste metode fac învățarea mult mai atractivă și ușoară pentru tineri.

Simularea realității de la un viitor loc de muncă este o componentă importantă în procesul de formare al tinerilor. De aceea sunt create permanent contexte de învățare similare cu cele specifice unui loc de muncă (servirea unui bufet suedez, servirea unei cine romantice, servirea de tip room-service, cattering, etc) . În felul acesta tinerii sunt obișnuiți cu respectarea unui program de lucru zilnic, respectarea normelor de igienă, servesc zilnic colegii și angajații din campus atât la orele de masă, cât și în cafenea. Totodată, spațiul multicultural din campus le oferă oportunitatea de a exersa abilitățile de servire a unui oaspete vorbitor de limbă engleză.

În procesul de formare toți tinerii participă la stagii de practică externă, în restaurante și cafenele, de două ori în decursul anului școlar. Periodic avem invitați externi, specialiști din domeniu care împărtășesc cu tinerii din experiența și cunoștințele lor, aducând astfel un plus în formare.

La finalul cursului tinerii susțin un examen practic și teoretic în baza căruia obțin certificatul de calificare profesională, recunoscut atât la nivel național, cât și internațional. Odată obținut acest certificat, tinerii sunt sprijiniți de către consilierii vocaționali în procesul de angajare la partenerii noștri cu activități specifice, asigurându-ne astfel că fiecare tânăr este omul potrivit la locul potrivit.

Curs de specializare bucătar

Capacitate: 14 locuri
Durata curs: 10 luni
Facilități: bucătărie dotată la standarde profesionale și spațiu pentru catering

Desfășurarea cursului:
La cursul de bucătar tinerii învață competențele necesare pentru a lucra într-o bucătărie cu specific românesc sau internațional.

Principalele competențe dezvoltate în cadrul cursului:

  • Reguli de igiena , norme de protecția muncii și PSI;
  • Comunicarea și lucrul în echipă;
  • Aprovizionarea cu echipamente și materiile prime necesare;
  • Prelucrarea legumelor și a fructelor;
  • Preparatele din carne;
  • Prepararea mâncărurilor din pește și fructe de mare;
  • Preparatele lichide;
  • Preparate pentru micul dejun;
  • Pregatirea salatelor, antreurilor și aluaturilor;
  • Prepararea deserturilor;
  • Lucrul cu documentele specifice.

Pentru ca tinerii să poată pune în practică ceea ce au învățat imediat ce ajung la noul loc de muncă, programul este conceput astfel încât 75% reprezintă formare practică și 25% teorie, în care se pune foarte mult accent pe metodele de educație non-formală. Aceste metode fac învățarea mult mai atractivă și ușoară pentru tineri.

Simularea realității de la un viitor loc de muncă este o componentă importantă în procesul de formare al tinerilor. De aceea sunt create permanent contexte de învățare similare cu cele specifice unui loc de muncă. În felul acesta tinerii sunt obișnuiți cu respectarea unui program de lucru zilnic, respectarea normelor de igienă, gătesc zilnic pentru colegii și angajații din campus atât la orele de masă.

În procesul de formare toți tinerii participă la stagii de practică externă în restaurante, de două ori în decursul anului școlar. Periodic avem invitați externi, specialiști din domeniu care împărtășesc cu tinerii din experiența și cunoștințele lor, aducând astfel un plus în formare și oferind posibilitatea elevilor să cunoască noi preparate și tehnici de gătire.

La finalul cursului tinerii susțin un examen practic și teoretic în baza căruia obțin certificatul de calificare profesională, recunoscut atât la nivel național, cât și internațional. Odată obținut acest certificat, tinerii sunt sprijiniți de către consilierii vocaționali în procesul de angajare la partenerii din domeniu, asigurându-ne astfel că fiecare tânăr este omul potrivit la locul potrivit.

Curs de specializare lucrător în cultura plantelor

Capacitate: 10 locuri
Durata curs: 10 luni
Facilități: atelier dotat cu unelte motorizate și manuale, grădina campusului și spațiu verde de aprox. 2ha, sere, livadă, zonă special amenajată pentru plante medicinale și aromatice.

Desfășurarea cursului:
La cursul de lucrător în cultura plantelor tinerii învață tainele cultivării și îngrijirii pomilor, florilor și legumelor, familiarizându-se cu toate lucrările necesare până când vor putea efectua independent aceste lucrări.

Principalele competențe dezvoltate în cadrul cursului:

  • Cunoașterea condițiilor necesare fiecărei specii de plante;
  • Efectuarea planurilor de fertilizare perfect adaptate;
  • Cunoașterea simptomelor dăunătorilor apăruți, cauzele acestora și modul de acțiune pentru prevenirea și îndepărtarea lor;
  • Elaborarea planurilor detaliate de producție;
  • Alegerea soiurilor și sortimentelor pentru cultivare;
  • Realizarea de elemente peisagistice simple;
  • Întreținerea corectă a plantelor.

Pentru ca tinerii să poată pune în practică ceea ce au învățat imediat ce ajung la noul loc de muncă, programul este conceput astfel încât 75% reprezintă formare practică și 25% teorie, în care se pune foarte mult accent pe metodele de educație non-formală. Aceste metode fac învățarea mult mai atractivă și ușoară pentru tineri.

Simularea realității de la un viitor loc de muncă este o componentă importantă în procesul de formare al tinerilor. De aceea sunt create permanent contexte de învățare similare cu cele specifice unui loc de muncă. În felul acesta tinerii sunt obișnuiți cu respectarea unui program de lucru zilnic, respectarea normelor de igienă, cultivă legume în sera campusului și se ocupă de îngrijirea spațiilor verzi.

În procesul de formare toți tinerii participă la stagii de practică externă la angajatori de specialitate, de două ori în decursul anului școlar. Periodic organizăm ateliere de floristică și decorațiuni, aducând astfel un plus în formare și oferind posibilitatea elevilor să cunoască își dezvolte latura creativă necesară în această meserie.

La finalul cursului tinerii susțin un examen practic și teoretic în baza căruia obțin certificatul de calificare profesională, recunoscut atât la nivel național, cât și internațional. Odată obținut acest certificat, tinerii sunt sprijiniți de către consilierii vocaționali în procesul de angajare la partenerii din domeniu, asigurându-ne astfel că fiecare tânăr este omul potrivit la locul potrivit.

Parteneriate cu școli profesionale

În parteneriat cu Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ din Ploiești, începând cu septembrie 2015, s-a format o grupă de brutari – patiseri – preparatori produse făinoase. Colaborarea a continuat cu o clasă de bucătari, începând cu anul 2016 și una de bucătari – ospătari, din toamna anului 2018. Lista parteneriatelor continuă cu clasele de brutari formate în colaborare cu Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești, respectiv Colegiul Tehnic Lazăr Edeleanu în perioada 2018-2019.

Școala de Meserii CONCORDIA asigură cursurile practice susținute de specialiști în brutărie, patiserie, bucătărie și ospătărie, dar și gustare de prânz. În limita posibilităților oferim și transport cursanților, echipamente de practică și analize medicale, în timp ce partenerii noștri asigură cursurile de teorie și sălile de curs.

Centrul Rezidențial Casa Abraham

Tinerilor admiși la Școala de Meserii CONCORDIA proveniți din sistemul de protecție socială sau medii defavorizate li se oferă posibilitate de cazare în Centrul Rezidențial Casa Abraham pe perioada celor 10 luni de curs. Astfel, lucrul cu tinerii din cadrul Școlii de Meserii continuă și în perioada timpului liber petrecut în campus, fiind susținuți în procesul de deprindere a abilităților de viață independentă și integrare socio-profesională în activitățile de zi cu zi.

Centrul rezidențial este licențiat pentru serviciile oferite și poate găzdui gratuit până la 40 de tineri, cazați în 19 camere cu baie proprie. Pe lângă cazarea, tinerii beneficiază gratuit de 3 mese zilnice, asistență medicală și îngrijire, consiliere socială și sprijin în integrare/reintegrare socială și familială, suport emoțional și consiliere psihologică, activități de socializare și petrecere a timpului liber. Toate acestea sunt asigurate de personal specializat care are experiență în lucrul cu tinerii proveniți din medii defavorizate.

Clădirea centrului cuprinde pe lângă locurile de cazare și două săli de curs, birouri administrative, o sală de evenimente, o sală de mese, bucătărie și cafenea, punct de prim ajutor, spălătorie și zone de relaxare pentru tineri (terasă, foișor, sala de sport și comunitate).

Școala pentru viață

”Învățarea practică” este ceva comun în metodele noastre educaționale. Credem cu tărie ca este important pentru tineri să co-creeze în decursul procesului de învățare. De aceea am implementat o nouă modalitate de aprofundare a cunoștințelor dobândite în primul semestru într-un mod creativ, prin realizarea unor proiecte în decursul celui de-al doilea trimestru. Matematica, Engleza, Educația financiară și Consiliearea vocațională sunt interconectate astfel încât să reprezinte o provocare care să îi determine pe tineri să se gândească la aspecte importante către o viață independentă în proiecte precum ”Închirierea unui apartament”, ”Cartea mea de bucate”, ”Bugetul meu”, ”Ponturi pentru o vacanță perfectă”. Idea realizării unui proiect îi ajută pe tineri să învețe practic lucruri esențiale pentru viața lor viitoare, dezvoltându-și în același timp abilități precum managementul de proiect, vorbitul în public sau creativitatea.

Pe lângă cursurile de specializare, pentru a ajuta tinerii să devină independenți, elevii noștri beneficiază de un pachet de discipline practice cu următoarele tematici incluse în conceptul Școala pentru Viață:

  1. Educația financiară dezvoltă abilitățile necesare vieții independente: cum se gestioneză un venit, cum se încheie un contract pentru utilități și cum se face plata serviciilor, cum se găsește chirie și cum se încheie un contract, cum se deschide un cont la bancă și cum se foloseșteun card bancar, etc;
  2. Programul de dezvoltarea personală este gândit special pentru a ajuta tinerii să coopereze bine în echipe, să se cunoască, să își dezvolte abilitățile de comunicare și relaționare cu cei din jur;
  3. Cursurile de limba engleză prin metode non-formale, cu un curiculum personalizat în funcție de specializarea atelierului la care este înscris, oferă tinerilor posibilitatea de a își însuși noi elemente de gramatică, de vocabular și conversație;
  4. La orele de matematică aplicată tinerii au posibilitatea să își revizuiască cunoștințele și să învețe noțiuni aplicate care să le fie de ajutor în specializarea pe care și-au ales-o;
  5. Opționalul de limbă română oferă elevilor posibilitatea să lucreze pentru o mai bună exprimare în limba maternă, atât scrisă cât și verbală, astfel încât să își îmbunătățească capacitatea de a transmite ideile și de a se face înțeleși.

Consiliere Vocațională (Job Coaching)

Prin consilierea vocațională de grup și individuală, tinerii sunt pregătiți pentru participarea la un interviu de angajare, învață cum să construiscă și păstrează o relație bună cu un angajator, sunt ajutați să își găsească un loc de muncă la unul dintre agenții economici parteneri și este supravegheat pentru o perioadă de cel puțin 6 luni după absolvire, astfel încât să ne asigurăm că are într-adevăr o viață independentă stabilă.

Tot ca parte a serviciului job coaching, tinerii efectuează stagii de practică externă la angajatori cu care Școala de Meserii are stabilite parteneriate strategice. Se oferă astfel tinerilor posibilitatea să înțeleagă care sunt cerințele reale din piața muncii, iar agenților economici li se oferă posibilitatea de a-și selecta viitorii angajați încă de pe băncile școlii. Începând cu anul 2011, 290 de tineri au absolvit unul dintre cursurile Școlii de Meserii CONCORDIA, iar 70% și-au menținut locul de muncă la același angajator pentru mai mult de 6 luni.

Managementul de caz

Fiecare tânăr este unic și, pe parcursul celor 10 luni cât ne este alături, ne străduim să lucrăm cu el pentru dezvoltarea compențelor sociale și profesionale, cu atenție deosebită la nevoie sale emoționale.

”Managementul de caz” este o metodă inovativă integrată în conceptul Școlii de Meserii. O echipă multi-disciplinară formată din tot personalul care interacționează cu elevii (profesorii, directorul, asistenta medicală, psihologul, etc) discută situația fiecărui elev în parte în planurile cognitiv, social și emoțional. Echipa analizează periodic dezvoltarea fiecărui elev și planifică împreună cu aceștia cea mai bună cale de dezvoltare individuală, luând în considerare atât talentele, cât și nevoile sale. Totul are la bază o comunicare permanentă cu tinerii, ascultarea nevoilor lor și feedback continuu.

Proiecte speciale

Wings4Youth

Proiectul „Wings4Youth“ este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene (REC). Acest proiect are ca scop pregătirea tinerilor care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție a copilului, în tranziția către o viață independentă de succes. Tinerii, asistenții sociali, organizațiile și IMM-urile colaborează pentru a dezvolta modele integrate de sprijin al persoanelor care părăsesc sistemul pentru integrarea lor prin dezvoltarea abilităților de viață independentă, mentorat, pe piața forței de muncă, în special prin servicii de job coaching și traininguri personalizate pentru beneficiari, companii și ONG-uri. În toate aceste activități consultăm persoanele cele mai relevante: tinerii înșiși.

În cadrul proiectului se desfășoară următoarele activități:

  • Workshop-uri pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție și profesioniști pentru a elabora un ghid pentru abilități de viață independentă, mentorat și job-coaching;
  • Instruire și sesiuni demo pentru profesioniști și inteprinderi mici și mijlocii în vederea susținerii tinerilor pentru o viață independentă;
  • Conștientizare publică și advocacy pentru îmbunătățirea contextului socio-economic și legislativ pentru susținerea tinerilor care părăresc sistemul de protecție.

Perioada de implementare: ianuarie 2019 – decembrie 2020

„Prima cameră – o șansă pentru viitorul tinerilor”

Proiectul este implementat pe o perioadă de 36 de luni, începând cu luna noiembrie 2020, și se adresează copiilor și tinerilor din Regiunea Sud Muntenia care se pregătesc să părăsească sistemul instituționalizat de protecție sau care au părăsit acest sistem în ultimii patru ani.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă integrarea socio-profesională a 126 de copii și tineri care vor fi pregătiți pentru o viață independent. Tinerii și copiii beneficiari ai proiectului se vor bucura de programe de servicii integrate ce presupun servicii de informare și consiliere vocațională, asistență socială și medicală în funcție de nevoile particulare, suport emoțional și consiliere psihologică, În cadrul activităților proiectate special pentru aceștia, beneficiarii vor deprinde abilități care să îi susțină în viitoarea viață de adulți independenți: comunicare interpersonală, lucru în echipă, încredere în sine, atitudine pentru a depăși o situație de discriminare, gestionarea propriilor resurse financiare și de timp, autonomine crescută.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Ecolog

Una din valorile campusului este grija față de natură. De aceea colectăm selectiv și avem grijă de resursele oferite de planetă. Tinerii Școlii de Meserii sunt inițiați încă din prima săptămână în acest mod de a fi din campusul nostru și sunt încurajați permanent prin activități și concursuri lunare să își dezvolte deprinderi specifice unui comportament sustenabil.

Un tort pentru fiecare

Ziua de naștere reprezintă un moment important pe care îl așteptăm nerăbdători în fiecare an. Fie că e vorba de elevii din campus sau colegi, atelierul de brutărie oferă bucurie într-un tort aniversar pentru fiecare sărbătorit.